teplomer web

Blíží se volby do krajských zastupitelstev

V pátek 20. září 2024 od 14:00 do 22:00 a v sobotu 21. září 2024 od 08:00 do 14:00 se budou na území České republiky konat volby do zastupitelstev 13 krajů. Ve stejném termínu se v jedné třetině republiky budou konat také volby do Senátu Parlamentu ČR, ale ty se našeho volebního obvodu netýkají, protože stávající senátor MUDr. Ladislav Václavec získal šestiletý mandát v roce 2022.

Kdo může volit?

Voličem ve volbách do krajského zastupitelstva je státní občan ČR, který nejpozději 21. září 2024 dovrší 18 let a má trvalý pobyt v obci, která náleží do územního obvodu některého z krajů. Hlasování probíhá pouze na území 13 krajů ČR a volič hlasuje ve volebním okrsku, kde je přihlášen k trvalému pobytu.

Voličský průkaz

Na voličský průkaz může volič hlasovat i v jiném volebním okrsku, než do kterého náleží podle místa trvalého pobytu – ale pouze v obcích, které spadají do územního obvodu kraje, kde jsou volby vyhlášeny a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.

Hlasovací lístky

Hlasovací lístky pro volby do zastupitelstev krajů jsou vytištěny pro každou politickou stranu, politické hnutí nebo koalici samostatně. Na každém hlasovacím lístku je uvedeno vylosované číslo kandidujícího subjektu. Dodané hlasovací lístky nemusí tvořit úplnou číselnou řadu, neboť některé z kandidujících subjektů nekandidují ve všech krajích, nebo kandidátní listina některého politického subjektu nebyla zaregistrována.  

Volební místnost

Ve volební místnosti jsou zveřejněny vzorové hlasovací lístky a informace o případných tiskových chybách. Jsou zde také uveřejněny informace o případném vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidáta (pokud krajský úřad obdržel prohlášení do 48 hodin před zahájením voleb). Při zjišťování výsledků voleb se k hlasům odevzdaným pro takového kandidáta nepřihlíží.

Seznam volebních místností v Rýmařově je zveřejněn na webových stránkách města.

Průběh hlasování

Volič musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo cestovním pasem České republiky. Okrskové volební komise nemají v letošních volbách ještě povinnost akceptovat prokázání totožnosti tzv. eDokladem. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství potřebnými doklady, nebude mu hlasování umožněno.

Volič obdrží od okrskové volební komise prázdnou úřední obálku opatřenou úředním razítkem. Na požádání mu komise vydá i hlasovací lístky. Volič, který hlasuje na voličský průkaz, jej musí odevzdat okrskové volební komisi, která mu až poté vydá prázdnou úřední obálku a hlasovací lístky. Pokud se volič, kterému byl vydán voličský průkaz, rozhodne hlasovat ve svém volebním okrsku, kam podle místa svého trvalého pobytu patří, musí voličský průkaz rovněž odevzdat příslušné okrskové volební komisi. V opačném případě mu nebude ze strany okrskové volební komise hlasování umožněno. Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

S úřední obálkou a hlasovacími lístky musí volič vstoupit do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Volič vloží do šedé úřední obálky jeden hlasovací lístek pro politickou stranu, politické hnutí nebo koalici, pro kterou se rozhodl hlasovat. Na vybraném hlasovacím lístku může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 4 kandidátů vyznačit, kterému z nich dává přednost (udělení preferenčního hlasu). Pokud zakroužkujete víc než 4 kandidáty, nebude se přihlížet k žádnému přednostnímu hlasu. Volič musí dbát na to, aby do úřední obálky vložil pouze jeden hlasovací lístek, jinak je jeho hlas neplatný. Neplatné jsou rovněž hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky.

Volič hlasuje tak, že úřední obálku s vybraným hlasovacím lístkem vloží před okrskovou volební komisí do volební schránky. S voličem, který nemůže pro tělesnou vadu vybrat zvolený hlasovací lístek anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, ne však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho vybrat a vložit do úřední obálky, popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů o hlasování mimo volební místnost. V takovém případě je nutné kontaktovat obecní úřad a požádat, aby okrsková volební komise přišla k voliči (typicky domů). Ve dnech voleb se může volič obrátit i přímo na svoji okrskovou volební komisi. Komise ale může své členy s přenosnou volební schránkou vysílat pouze v rámci svého volebního okrsku.

Podrobné informace o volbách do zastupitelstev krajů naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR, konkrétní informace o volbách v Rýmařově pak na webových stránkách města.

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště