teplomer web

Kdo je to first responder?

Projekt First responder je snahou Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje o další zlepšení dostupnosti včasné první pomoci.

First responder v překladu znamená první dotázaný – a to podstatu systému poskytování přednemocniční neodkladné péče. Je to dobrovolná složka, která většinou působí pod záštitou zdravotnické složky integrovaného záchranného systému. Jejím cílem je minimalizovat časovou prodlevu poskytnutí první pomoci postiženým osobám. Je poskytována prostřednictvím školených zachránců v kombinaci s informačními technologiemi dnešní doby.

Pomoc na vyžádání pod záštitou Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje budou poskytovat kromě vlastních zaměstnanců zdravotnické záchranné služby mimo službu, se kterými se počítá v tzv. prvním pilíři, také další dobrovolníci. Jedná se o zaměstnance složek IZS, zejména policisty, hasiče, báňské, horské a vodní záchranáře, ale také členy Českého červeného kříže. V poslední vlně budou zapojení také dobrovolníci, kteří jsou svou profesí kvalifikovaní vykonávat zdravotnické povolání - vedle lékařů a záchranářů či zdravotních sester se jedná například o zdravotnické laboranty, řidiče vozidel zdravotnické dopravní služby, ošetřovatelky, nutriční terapeuty či maséry. Důvodem tohoto určení je fakt, že každá ze zmíněných skupin dobrovolníků je při výkonu svého povolání vázána právně závaznými povinnostmi, a pro Zdravotnickou záchrannou službu se jedná o bezpečnou skupinu first responderů.

Co to znamená pro občany? Pokud voláte linku 155, mže k vám ještě před příjezdem profesionální posádky přijít first responder - zachránce v civilním oděvu, který umí poskytnout první pomoc a může významně přispět k záchraně života vašeho blízkého. First responder se vždy prokáže služebním průkazem.

First responder

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště