teplomer web

Základní škola - projekt Hory a lidé očima dětí - 2. část

Základní škola Rýmařov, Jelínkova 1, okres Bruntál, realizuje projekt Hory a lidé očima dětí spolufinancovaný z Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd v rámci OP  Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika Interreg V-A. O realizaci první části projektu informuje realizační tým.

S nástupem podzimu je již tradičně spjato setkání partnerských škol- První základní školy v Ozimku a Základní školy v Rýmařově. Tentokrát jsme se opět ocitli v roli hostitelů a ve dnech 4. a 5. října přivítali v Rýmařově dvacetičlennou skupinku žáků z naší partnerské školy v Ozimku, v rámci projektu  Hory a lidé očima dětí /Góry i ludzie oczami dzieci, který je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd.

Projekt má dvě části a zatímco dubnová, jarní, byla vyladěná sportovně, v duchu Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, podzimní část zahrnovala turistiku a výtvarná zpracování. Nejprve jsme se v pátek vydali  do Jiříkova a navštívili GaleriiPraděd, kde děti obdivovaly dřevořezby, obřího děda Praděda, rozličná zvířata, pohádkové postavy a figury betlémské. Společně jsme obědvali ve Staré Vsi a pak si lehce vyšlápli na místní starý hřbitov, který je zajímavý svými litinovými kříži, z nichž část byla vkomponovaná do ztvárnění křížové cesty, kterou jsme si také prohlédli.

Z místních kopců je krásný výhled do krajiny, ale protože počasí nehodlalo ukázat svou nejvlídnější tvář a chvílemi se dokonce zatáhlo, krásné výhledy jsme si hlavně nafotili, abychom je později, v krbem vyhřáté chatě mohli přenést do skicářů. Na zpáteční cestě jsme navštívili paní Gabrielu Kappelovou, která nám pověděla mnoho zajímavostí o chovu psího plemene Husky, seznámila nás s její smečkou těchto psů a několik vybraných šťastlivců dokonce povozila v psím spřežení. A pak jsme malovali, kreslili, promýšleli anketu, trochu si hráli a povídali, ale po večeři jsme se rozloučili, - hosté zůstali nocovat ve Staré Vsi a místní odjeli domů, do Rýmařova. V sobotu jsme se sešli hned zrána ve škole, někteří dokončovali  pátek 26. dubna ráno, brzy po osmé hodině, bylo již vše připraveno, včetně počasí, které bylo stejně krásné, ne-li krásnější, jako předešlého dne.

Pro kluky a holky byl na školním atletickém stadionu přichystán tradiční pětiboj, zahrnující dvouminutové přeskoky přes švihadlo a klikování, hod medicinbalem, trojskok a na závěr volitelná disciplína – běh na 1000m nebo driblink s míčem. Soutěžilo se v mezinárodních česko-polských smíšených družstvech vždy po 6-7 závodnících, do kterých byli spravedlivě vybráni kluci i holky různého věku. Výborně jsme si to užili, a poněkud utrmáceni, jsme po ukončení sportovní části dne společně poobědvali, abychom se odpoledne opět sešli ve škole k slavnostnímu vyhlášení vítězů a předání cen. Pak ale nezbylo než se rozloučit, nás čekal zasloužený relax, naši hosté se ale ještě prošli po Rýmařově, navštívili Info centrum a pak už je také čekala cesta domů.

Za realizační tým      

Mgr. Petra Mížová

Publicita projekt ZS 

 

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště