teplomer web

Senioři - jak se nestat obětí?

Moravskoslezští policisté se v rámci svých preventivních aktivit intenzivně zaměřují na seniory - při různých preventivních i prezentačních akcích je upozorňují na nejčastěji se vyskytující protiprávní jednání páchané vůči nim a předávají dříve narozeným rady a doporučení, jak se nestat obětí.

A protože opakování je matkou moudrosti, připomeňme znovu několik preventivních rad policistů:

Nakupování

  • Při nakupování či dávání zboží do zavazadlového prostoru vozidla na parkovišti mějte své věci neustále pod kontrolou, tašku s věcmi si nikam neodkládejte.
  • Buďte obezřetní při výběru peněz z bankomatu (nikdy si nepište a nelepte svůj PIN kód na platební kartu),
  • Rovněž při cestování v prostředcích MHD mějte své věci pod kontrolou.

Podvody

  • Při telefonickém hovoru nepředávejte volajícímu jakékoliv informace o sobě (finanční situaci) či své rodině (jména příbuzných apod.).
  • Žádost o finanční prostředky si ihned ověřte zavoláním svým rodinným příslušníkům (skutečným vnukům či dalším příbuzným).
  • Důkladně zvažte, koho a zda vůbec vpustíte do svého obydlí. Je potřeba si uvědomit, že ne všichni lidé mají dobré úmysly.
  • Pořiďte si na dveře panoramatické kukátko, při komunikaci s neznámým člověkem používejte bezpečnostní řetízek.
  • Pokud se neznámá osoba představí například jako opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho průkaz nebo si zavolejte přímo na úřad či instituci, na kterou se odvolává a jeho totožnost si ověřte.
  • V případě jakéhokoliv podezření ihned kontaktujte Policii České republiky na bezplatné telefonní lince 158.

Bezpečnost venku

  • Pokud je to možné, ve večerních hodinách choďte raději ve skupinách nebo si domluvte odvoz.
  • Nebraňte svůj majetek za každou cenu. Zdraví a život jsou nenahraditelné.

Doprava

  • I v silničním provozu buďte obezřetní. Vozovku přecházejte, pokud je to možné, po vyznačených přechodech pro chodce. Před vstupem do vozovky se řádně rozhlédněte a na přechod pro chodce vstupujte až tehdy, kdy vozidlo zastaví či pokud nic nejede. A nezapomínejte, že tramvaj má vždy přednost.
  • Myslete na svou viditelnost. Noste oblečení jasných barev. Při šeru, ve tmě opatřete své oblečení, tašku, batoh či hůl reflexními doplňky. Při jízdě na kole za snížené viditelnosti používejte předepsané osvětlení.

Policisté při preventivních akcích využívají například knihu Černá kronika aneb Ze soudních síní, která obsahuje dvanáct příběhů určených seniorům. Každý příběh je vždy zakončen poučením, jak se popisované situaci vyhnout, nebo jak se zachovat, pokud se do ní dostanete. Jsou zde zachyceny časté a závažnější trestné činy páchané na seniorech. Děj jednotlivých povídek je inspirován skutečnými příběhy. Pro seniory se zrakovým handicapem je k dispozici i audiokniha.

Publikace i audiokniha jsou také volně dostupné v knihovnách v Moravskoslezském kraji. Další informace o projektu Černá kronika aneb Ze soudních síní  naleznete na internetových stránkách policie.

 

por. Mgr. Lukáš Kendzior, komisař

policie senior

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště