teplomer web

Policie varuje seniory před podvodníky

V letošním roce zaznamenala Policie ČR v Moravskoslezském kraji už 16 skutků podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastější legendou jsou opět volající „vnuci“. Oběti peníze většinou nevydaly (v 15 případech). Nejčastěji byly tyto skutky spáchány na Karvinsku a Opavsku, dva případy prověřujeme na Novojičínsku a Bruntálsku, jeden na Opavsku.

 

Policie 02Nejnověji začali moravskoslezští policisté v pátek 15. 3. 2019 prověřovat tři oznámení seniorů, které měli telefonicky kontaktovat v rozmezí čtyř hodin odpoledne 15. 3. 2019 jejich „vnuci.“ Alespoň takto se při komunikaci volající představili. Způsob spáchání činu byl obdobný. Úvodní oslovení „ahoj babi/dědo“ brzy vystřídala vstřícná komunikace, v jejím průběhu většinou seniorky oslovily volajícího křestním jménem jejich vnuka, načež volající souhlasil a uvedené jméno při telefonátu užíval. Následně volající „příbuzný“ požadoval půjčku nemalé finanční částky v rozsahu set tisíc korun. Všichni „vnuci“ kontaktovali oběti prostřednictvím pevných linek. Oslovení senioři zareagovali správně, požadavky volajících nereflektovali a následně byla učiněna oznámení policistům. V sobotu 16. 3. 2019 však senior v Karviné bohužel desítky tisíc zcela neznámému člověku předal.

O pokusech o vylákání peněz seniorů policisté opakovaně informovali. Vzhledem ke znovu zaznamenaným pokusům a četnosti případů je na místě opakování základních doporučení seniorům pro tyto kritické situace - také díky osvětě většina seniorů finance neznámým nevydá.

  • Jste-li kontaktováni neznámým volajícím, který se představí jako Váš příbuzný a požaduje půjčení peněz (z jakéhokoliv důvodu – například sděluje, že se stal účastníkem dopravní nehody, má různé problémy – potřebuje finance na právníka…), požadavek neakceptujte a zásadně peníze nepředávejte neznámým lidem.
  • Situaci nejprve ověřte zpětným telefonátem svým blízkým, zda skutečně volal člen rodiny a peníze neodevzdávejte neznámým lidem. Ani kdyby volající „příbuzný“ tvrdil, že nemůže dorazit a že peníze nutně potřebuje, proto posílá jiného člověka, peníze neznámému člověku nepředávejte. Neznámé osoby nepouštějte do svých příbytků. Událost sdělte policistům na lince 158.
  • Znovu svým blízkým – seniorům – připomeňte, jak se chovat v popsané chvíli, nereflektovat jakékoli telefonáty volajících s požadavky na finance, byť se volající představí jako příbuzný (vnuk, syn…) a sděluje rozličné důvody, proč peníze urgentně (nyní, hned…) potřebuje. Zmiňte, že volající mohou tvrdit rozličné důvody, proč nemohou za seniorem dorazit sami a proč posílají jiného člověka. Doplňte, aby zásadně do obydlí nepouštěli neznámé osoby.

V roce 2018 prověřovali moravskoslezští policisté 56 trestných činů podvodů spáchaných na seniorech. Nejčastěji užili pachatelé právě legendy „vnuk“, a to celkem v 25 případech (peníze vydali senioři ve třech případech, škoda na majetku přesáhla 500 000 korun). Pokud by senioři vydali peníze ve všech 25 případech, škoda by přesáhla 2 290 000 korun. 

mjr. Mgr. Gabriela Pokorná, vrchní komisař                                                                                           

Kontakt

Město Rýmařov
náměstí Míru 230/1, 795 01  Rýmařov
Telefon: 554 254 100 | tel. seznam


E-mail: podatelna@rymarov.cz
Datová schránka ID: 7zkbugk
Číslo účtu: 19-1421771/0100


IČ: 00296317
DIČ: CZ00296317

Úřední dny a hodiny

 Pondělí: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Úterý: dle předchozí domluvy
 Středa: 8:00 – 11:30    12:30 – 17:00
 Čtvrtek: dle předchozí domluvy
 Pátek: dle předchozí domluvy
   
 Prohlášení o přístupnosti
 

  fbig 

Jednotlivá pracoviště